Portfolio versus projectmanagement

Gert Van De Viiver
June 10, 2024
5 min read
Portfolio versus projectmanagement

Het Verschil tussen Portfoliomanagement en Projectmanagement: Een Gids voor de CEO

Als CEO ben je voortdurend bezig met het balanceren van verschillende verantwoordelijkheden en prioriteiten om de strategische doelen van je organisatie te bereiken. Twee cruciale concepten in dit kader zijn portfoliomanagement en projectmanagement. Hoewel ze vaak door elkaar worden gebruikt, vertegenwoordigen ze verschillende aspecten van organisatorisch beheer die essentieel zijn voor het succes van je bedrijf. In deze blogpost leg ik uit wat het verschil is tussen portfoliomanagement en projectmanagement, wat de valkuilen zijn voor een CEO en geef ik enkele tips om effectief met beide om te gaan.

1.Wat is Projectmanagement?

Projectmanagement betreft het beheren van individuele projecten. Een project is een tijdelijke inspanning met een duidelijk begin en einde, ontworpen om een uniek product, dienst of resultaat te leveren. Projectmanagers zijn verantwoordelijk voor het plannen, uitvoeren en afsluiten van projecten, waarbij ze budgetten, tijdlijnen en resources beheren.

1.1 Kenmerken van Projectmanagement:

  • Gericht op specifieke, tijdelijke initiatieven.
  • Beperkt in scope, tijd en resources.
  • Geïsoleerde focus op het behalen van projectdoelstellingen.

2. Wat is Portfoliomanagement?

Portfoliomanagement daarentegen richt zich op het beheer van een verzameling projecten en programma's die samen de strategische doelen van de organisatie ondersteunen. Een portfolio bestaat uiteen mix van initiatieven die samenhangend moeten worden beheerd om maximaalvoordeel te behalen.

2.1 Kenmerken van Portfoliomanagement:

  • Omvat meerdere projecten en programma's.
  • Gericht op strategische afstemming en waardecreatie.
  • Houdt rekening met prioritering en resourceallocatie op hoog niveau.

3. De Valkuilen voor een CEO

  1. Verlies van Strategisch Overzicht: Als CEO kan het verleidelijk zijn om te veel betrokken te raken bij individuele projecten en daardoor het grotere strategische plaatje uit het oog te verliezen. Dit kan leiden tot een inefficiënte allocatie van resources en een gebrek aan focus op de lange termijn doelen.
  2. Resourceconflicten: Zonder effectief portfoliomanagement kunnen projecten strijden om dezelfde resources, wat kan leiden tot vertragingen, verhoogde kosten en verlaagde kwaliteit.
  3. Gebrek aan Flexibiliteit: Een starre aanpak in projectmanagement kan de organisatie minder wendbaar maken in het reageren op veranderingen in de markt of bedrijfsomgeving. Portfoliomanagement biedt daarentegen de flexibiliteit om prioriteiten te herzien en resources te herschikken.

 

4. Tips voor CEO's om Effectief om te Gaan met Portfolio- en Projectmanagement

  • Creëer  een Duidelijke Strategie: Zorg ervoor dat er een duidelijke, overkoepelende strategie is die de basis vormt voor alle projecten en portfolio's. Dit helpt bij het prioriteren en het toewijzen van resources.
  • Stel  een PMO (Project Management Office) in: Een PMO kan helpen bij het standaardiseren van processen en het bieden van overkoepelend toezicht op zowel projecten als portfolio's. Dit zorgt voor consistentie en betere communicatie. Dit is in KMO's vaak geen fulltime job.
  • Gebruik KPI's en Maatstaven: Ontwikkel en gebruik sleutelprestatie-indicatoren (KPI's) om de voortgang van zowel projecten als portfolio's te meten. Dit helpt bij het identificeren van problemen vroegtijdig en maakt bijsturing mogelijk.
  • Stimuleer Communicatie en Samenwerking: Bevorder een cultuur van open communicatie en samenwerking tussen projectteams en afdelingen. Dit helpt bij het verminderen van resourceconflicten en het maximaliseren van synergieën.
  • Wees Flexibel en Bereid om aan te Passen: In een snel veranderende bedrijfsomgeving is flexibiliteit cruciaal. Wees bereid om prioriteiten te herzien en resources te verschuiven op basis van de huidige behoeften en strategische doelen.
  • Investeer in Training en Ontwikkeling: Zorg ervoor dat zowel projectmanagers als portfoliomanagers goed zijn opgeleid en toegang hebben tot de nodige tools en resources om hun werk effectief te doen.

Door deze verschillen en valkuilen te begrijpen, en door gebruik te maken van de bovenstaande tips, kan een CEO zowel portfoliomanagement als projectmanagement effectief inzetten om de strategische doelen van de organisatie te bereiken en duurzame groei te stimuleren.

 

5. Conclusie

Het begrijpen en beheersen van zowelportfoliomanagement als projectmanagement is cruciaal voor elke CEO die streeftnaar strategisch succes. Door een gebalanceerde aanpak en het vermijden vanveelvoorkomende valkuilen, kun je je organisatie op koers houden en klaarstomenvoor een dynamische toekomst.

Table of Content

Meer inspiratie

View All
Portfolio versus projectmanagement
Strategie

Portfolio versus projectmanagement

portfoliomanagement en projectmanagement
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
June 10, 2024
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken
Vergaderingen

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
April 16, 2024
It’s all about Execution
Strategie

It’s all about Execution

In de dynamische bedrijfswereld is het uitvoeren van acties binnen strategieën, vergaderingen en projecten cruciaal voor succes. Interessant is dat statistieken aangeven dat slechts ongeveer de helft van de acties in bedrijven op tijd wordt afgerond. Deze blog duikt in de uitdagingen en oplossingen van actiegericht management.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
January 24, 2024

too-doo brengt je strategie tot leven