Hoe Bepaal Je Je Bedrijfsstrategie?

Gert Van De Viiver
August 4, 2023
5 min read
Hoe Bepaal Je Je Bedrijfsstrategie?

Ben jij klaar om de touwtjes in handen te nemen en je bedrijf naar succes te leiden? Dan is het belangrijk om een sterke bedrijfsstrategie op te stellen. Maar waar begin je en hoe pak je dat aan? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee in het proces van het bepalen van je bedrijfsstrategie.

Het belang van een sterke bedrijfsstrategie

Een goed doordachte bedrijfsstrategie is de basis van het succes van je bedrijf. Het helpt je om op lange termijn concurrentievoordeel te behalen, groei te stimuleren en je doelen te behalen. Daarbij biedt het je richting en focus waardoor je minder snel van koers verandert en beter kunt anticiperen op kansen en bedreigingen in de markt.

Om een sterke bedrijfsstrategie te ontwikkelen is het belangrijk om een grondige analyse te maken van je bedrijf en de markt waarin je opereert. Hierbij kun je bijvoorbeeld kijken naar de sterke en zwakke punten van je bedrijf, de behoeften van je klanten en de ontwikkelingen in de markt. Op basis van deze analyse kun je vervolgens bepalen welke richting je op wilt met je bedrijf en welke stappen je moet zetten om daar te komen.

Concurrentievoordeel behalen

Om onderscheidend en aantrekkelijk te zijn voor potentiële klanten is het belangrijk om concurrentievoordeel te behalen. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van unieke producten/diensten, een uitstekende klantenservice of efficiënte bedrijfsprocessen. Door dit voordeel te behalen én te behouden blijf je concurrerend en verhoog je je marktaandeel.

Een voorbeeld van een bedrijf dat concurrentievoordeel heeft behaald door unieke producten te bieden is Apple. Door innovatieve en gebruiksvriendelijke producten te ontwikkelen heeft Apple een grote groep trouwe klanten weten te creëren. Hierdoor is het bedrijf in staat om hogere prijzen te vragen voor haar producten en is het marktleider in de smartphone- en tabletindustrie.

Langetermijndoelen stellen

Een bedrijfsstrategie is gericht op de lange termijn. Het behalen van langetermijndoelen zoals marktleiderschap, groei van het klantenbestand of een specifieke omzet verhogen het succes van je bedrijf. Het stellen van deze doelen is een belangrijk onderdeel van het bepalen van je bedrijfsstrategie.

Wanneer je als bedrijf bijvoorbeeld als doel hebt om marktleider te worden, is het belangrijk om te weten wat daarvoor nodig is. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je moet investeren in marketing, productontwikkeling of het uitbreiden van je distributienetwerk. Door deze investeringen gericht te doen en te monitoren of je op koers ligt, vergroot je de kans om je doel te behalen.

Bedrijfsgroei stimuleren

Om te blijven groeien moet je bedrijf continu nieuwe klanten aantrekken of bestaande klanten verleiden tot een herhaalaankoop. Door het vaststellen van je bedrijfsstrategie krijg je inzicht in hoe je groei wilt bereiken en kun je gericht investeren om deze groei te realiseren.

Een voorbeeld van een bedrijf dat succesvol is in het stimuleren van bedrijfsgroei is Zalando. Door een uitgekiende marketingstrategie en het aanbieden van een breed assortiment aan kleding en accessoires heeft Zalando een grote groep trouwe klanten weten te creëren. Hierdoor is het bedrijf in staat om jaarlijks te groeien en haar marktaandeel te vergroten.

Kortom, een sterke bedrijfsstrategie is essentieel voor het succes van je bedrijf. Het helpt je om concurrentievoordeel te behalen, langetermijndoelen te stellen en bedrijfsgroei te stimuleren. Door een grondige analyse te maken en gericht te investeren vergroot je de kans op succes.

Analyseer je huidige situatie

Voordat je begint met het opstellen van je bedrijfsstrategie is het belangrijk om te analyseren wat je huidige situatie is. Dit geeft je inzicht in waar je staat en hoe je je bedrijf kunt ontwikkelen. We bespreken drie belangrijke onderdelen van deze analyse.

SWOT-analyse uitvoeren

Een SWOT-analyse is een handig hulpmiddel om de Sterktes, Zwaktes, Kansen en Bedreigingen van je bedrijf in kaart te brengen. Door deze analyse uit te voeren krijg je een beeld van welke strategieën het beste passen bij jouw bedrijf om zowel intern als extern optimaal te presteren.

Bij het uitvoeren van een SWOT-analyse is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de interne en externe factoren die van invloed zijn op je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de sterke en zwakke punten van je bedrijf, maar ook aan de kansen en bedreigingen die zich voordoen in de markt waarin je opereert. Door deze factoren in kaart te brengen, kun je gericht werken aan het verbeteren van je bedrijfsprestaties.

Bedrijfsprestaties evalueren

Om te groeien en te verbeteren is het belangrijk om te weten waar je nu staat. Het evalueren van je prestaties op onder andere het gebied van omzet, winstgevendheid en efficiëntie legt de basis voor gerichte verbeteringen en groei.

Om je bedrijfsprestaties goed te kunnen evalueren, is het belangrijk om te werken met meetbare doelen. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar de omzetgroei ten opzichte van vorig jaar, de winstgevendheid van je verschillende producten of diensten en de efficiëntie van je bedrijfsprocessen. Door deze doelen te meten en te evalueren, kun je gericht werken aan verbeteringen en groei.

Marktpositie bepalen

Door je marktpositie te analyseren krijg je inzicht in hoe je bedrijf zich verhoudt tot de concurrentie. Het bepalen van je marktaandeel, het analyseren van de concurrentie en de verwachtingen van je klanten dragen bij aan een goed beeld van je marktpositie. Dit geeft je de informatie die nodig is om de juiste strategie te bepalen.

Om je marktpositie goed te kunnen bepalen, is het belangrijk om te kijken naar de concurrentie en de behoeften van je klanten. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoeken welke producten of diensten je concurrenten aanbieden en hoe jouw aanbod zich hiertoe verhoudt. Daarnaast is het belangrijk om te weten wat je klanten van je verwachten en hoe je hierop kunt inspelen. Door deze informatie te verzamelen, kun je de juiste strategie bepalen om je marktpositie te verbeteren.

Bepaal je visie en missie

Als het goed is heb je nu een helder beeld van je huidige situatie. Het is nu tijd om te bepalen waar je heen wilt. Je bepaalt je visie, missie en kernwaarden.

Het belang van een duidelijke visie

Een duidelijke visie is cruciaal voor het succes van je bedrijf. Het is als een kompas dat je de juiste richting wijst. Het helpt je om te bepalen waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken op de lange termijn. Een visie geeft je bedrijf richting en zorgt voor focus bij het bepalen van je strategie.

Een goede visie is ook inspirerend. Het moet een beeld schetsen van waar je bedrijf over vijf jaar wil staan en wat je wilt bereiken. Het moet je medewerkers en klanten aanspreken en motiveren om samen te werken aan het realiseren van de visie.

Een inspirerende missie formuleren

Je missie is de verklaring van wat je bedrijf doet, waarom je het doet en voor wie je het doet. Het formuleren van een inspirerende missie draagt bij aan motivatie en betrokkenheid onder medewerkers. Het moet kort en krachtig zijn en de kernwaarden van je bedrijf weergeven.

Een goede missie moet ook relevant zijn voor je klanten. Het moet laten zien wat je klanten van je kunnen verwachten en waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen. Een inspirerende missie kan het verschil maken tussen een bedrijf dat succesvol is en een bedrijf dat niet slaagt.

Kernwaarden vaststellen

Kernwaarden zijn de basis voor het gedrag en de acties van je bedrijf. Ze vormen het fundament van je bedrijfscultuur en dragen bij aan het realiseren van je visie en missie. Het is belangrijk om kernwaarden te kiezen die passen bij je visie en missie en die de gewenste cultuur van je bedrijf weerspiegelen.

Kernwaarden moeten ook relevant zijn voor je medewerkers en klanten. Ze moeten begrijpelijk zijn en gemakkelijk te onthouden. Het is belangrijk om je kernwaarden regelmatig te communiceren en te integreren in de dagelijkse activiteiten van je bedrijf. Zo zorg je ervoor dat je bedrijfscultuur aansluit bij je visie en missie en dat je medewerkers en klanten weten waar je voor staat.

Stel duidelijke doelen en doelstellingen op

Je hebt nu een helder beeld van je huidige situatie en waar je naartoe wilt. Om dit te bereiken is het belangrijk om concrete doelen en doelstellingen te formuleren.

Maar hoe formuleer je nu precies goede doelen? Een handige methode hiervoor is het SMART-principe. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het formuleren van SMART-doelen helpt je om concreet te definiëren wat je wilt bereiken en zorgt ervoor dat je er ook écht naar toe werkt.

SMART-doelen formuleren

Specifieke doelen zijn doelen die duidelijk en concreet zijn geformuleerd. Een voorbeeld van een specifiek doel is: ""In het komende kwartaal willen we ons marktaandeel vergroten met 5%."" Dit doel is specifiek omdat het een duidelijk meetbaar resultaat heeft.

Meetbare doelen zijn doelen waarvan je kunt bijhouden of je ze hebt behaald of niet. Een voorbeeld van een meetbaar doel is: ""In het komende kwartaal willen we 10 nieuwe klanten binnenhalen."" Dit doel is meetbaar omdat je kunt bijhouden of je inderdaad 10 nieuwe klanten hebt binnengehaald.

Acceptabele doelen zijn doelen die haalbaar zijn binnen de gestelde tijd en met de beschikbare middelen. Een voorbeeld van een acceptabel doel is: ""In het komende kwartaal willen we onze omzet met 10% verhogen."" Dit doel is acceptabel omdat het haalbaar is binnen de gestelde tijd en met de beschikbare middelen.

Realistische doelen zijn doelen die haalbaar zijn binnen de context van je bedrijf en de markt waarin je opereert. Een voorbeeld van een realistisch doel is: ""In het komende kwartaal willen we ons marktaandeel vergroten met 50%."" Dit doel is niet realistisch omdat het erg ambitieus is en waarschijnlijk niet haalbaar binnen de context van je bedrijf en de markt waarin je opereert.

Tijdgebonden doelen zijn doelen die een duidelijke deadline hebben. Een voorbeeld van een tijdgebonden doel is: ""In het komende kwartaal willen we ons personeelsbestand uitbreiden met 5 nieuwe medewerkers."" Dit doel is tijdgebonden omdat het een duidelijke deadline heeft van een kwartaal.

Korte- en langetermijndoelen

Het is belangrijk om zowel korte- als langetermijndoelen te formuleren. Behaalbare korte termijn doelen dragen bij aan de motivatie van medewerkers omdat ze snel resultaat zien. Het opstellen van langetermijndoelen geeft een duidelijk beeld van de richting die het bedrijf inslaat.

Een voorbeeld van een korte termijn doel is: ""In de komende maand willen we ons klanttevredenheidscijfer verhogen met 2 punten."" Dit doel is behaalbaar binnen een korte termijn en zorgt voor snel resultaat.

Een voorbeeld van een langetermijndoel is: ""In de komende 5 jaar willen we ons marktaandeel vergroten met 25%."" Dit doel geeft een duidelijk beeld van de richting die het bedrijf op lange termijn op wil gaan.

Prioriteiten stellen

Een bedrijfsstrategie is niet alleen bepalen wat je wel wilt doen, maar ook waar je juist niet in wilt investeren. Door prioriteiten te stellen en te focussen op datgene wat het meeste bijdraagt aan je strategie, houd je je bedrijf op koers en wordt groei mogelijk.

Een voorbeeld van prioriteiten stellen is: ""We willen ons focussen op het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten die aansluiten bij de behoeften van onze klanten. We willen ons niet focussen op het uitbreiden van onze vestigingen in het buitenland."" Door deze prioriteiten te stellen, blijft het bedrijf gefocust op de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten en wordt er niet onnodig geïnvesteerd in het uitbreiden van vestigingen in het buitenland.

Welk model gebruiken

Er zijn verschillende methodieken om je strategie in kaart te brengen. Een veel gebruikt model is OGSM. (Objective-Goals-Strategies-Measures)

Het voordeel van deze methodiek is dat het heel overzichtelijk en logisch is opgebouwd. De medewerkers kunnen goed opvolgen wat hun bijdrage is in het grotere geheel. Bekijk de specifiieke blog over deze methodiek.

Conclusie

Het bepalen van je bedrijfsstrategie is een belangrijke stap om het succes van je bedrijf te vergroten. Door je huidige situatie te analyseren, je visie, missie en kernwaarden te bepalen en concrete doelen te stellen, krijg je richting en focus. Zo kun je efficiënt te werk gaan en gericht werken aan het behalen van lange termijn doelen. Zet vandaag nog de eerste stap naar succes door het opstellen van je bedrijfsstrategie.

Table of Content

Related posts

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
View All
Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken
Vergaderingen

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken

Prioriteit Stellen in Werk: Minder Vergaderen, Meer Bereiken Het idee dat we "geen tijd" hebben is een veelgehoorde klacht in de hedendaagse werkwereld. De realiteit is dat iedereen dezelfde 24 uur per dag krijgt, een onveranderlijke fysische waarheid. Het probleem ligt niet zozeer bij het aantal beschikbare uren, maar hoe we kiezen om deze in te vullen. Prioriteit geven aan de juiste taken is cruciaal. Dit artikel verkent hoe medewerkers efficiënter kunnen werken door minder te vergaderen en meer gefocust te werken.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
April 16, 2024
It’s all about Execution
Strategie

It’s all about Execution

In de dynamische bedrijfswereld is het uitvoeren van acties binnen strategieën, vergaderingen en projecten cruciaal voor succes. Interessant is dat statistieken aangeven dat slechts ongeveer de helft van de acties in bedrijven op tijd wordt afgerond. Deze blog duikt in de uitdagingen en oplossingen van actiegericht management.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
January 24, 2024
Agendapunten voor de Algemene Vergadering
Vergaderingen

Agendapunten voor de Algemene Vergadering

In dit artikel vind je handige tips en agendapunten voor de Algemene Vergadering.
Gert Van De Vijver
Gert Van De Vijver
August 3, 2023

too-doo brengt je strategie tot leven